نمایی طبیعی از نورپردازی طبیعی در آسمان.ترکیب زیبای رنگ های آبی ، بنفش و زرد ایجاد حسی آرامش بخش و در عین حال انرژی زا می کند.

معماری نور ، هنر طراحی نورپردازی

معماری نور ، هنر طراحی نورپردازی

آسمان زیبای شب-معماری طبیعی نور

آسمان زیبای شب-معماری طبیعی نور

در این سال هایی که بنده به حرفه ی طراحی نورپردازی مشغول بودم ، مشکلات چندانی در راه طراحی نورپردازی مشاهده کردم ، لذا بر آن شدم که مفهومی به نام معماری نور را پایه گذاری کنم.

مشکلات فوق شامل موارد زیر می شوند که همیشه دست طراح نور و نورپردازی را در طراحی خود می بندند:

  • نبود یک طرح نمای خوب و متناسب با نورپردازی.

که اغلب نماهای طراحی شده این مشکل را دارند.یک نمای خوب نمایی است که قابلیت خودنمایی در طول روز و شب را داشته باشد ، لیکن اکثر نماهای طراحی شده در کشور -حتی آن هایی که دارای زیبایی بصری فوق العاده هستند- قابلیت نورپردازی مناسب و متناسب در شب را ندارند ، چرا که بسیاری از معماران تفکر و تخصص طراحی نورپردازی را ندارند و بسیاری از آن ها نه منابع نوری را به خوبی می شناسند و نه تجربه کافی کار با آن ها را دارند و خیلی از طراحان نما اصلا به نمای شب آن فکر نمی کنند.

  • نبود امکان جایگذاری مناسب منابع نوری بر روی نما و ایجاد خیرگی و نازیبایی نا خواسته.

گاهی اوقات یک نما دارای قابلیت نورپردازی مناسب و متناسب را دارد،لیکن مکان مناسبی برای جایگذاری منابع نوری ندارد ، لذا منابع نوری در طول روز ایجاد نازیبایی می کنند و در طول شب چشم مخاطب و دیگران را آزار می دهد و مفهوم نورپردازی را به کل تحت الشعاع قرار می دهد.

  •  نبود سیستم برق رسانی مناسب

علاوه بر مشکلات فوق می توان به نبود سیستم برق رسانی و تامین انرژی برای نورپردازی اشاره کرد ، لذا با توجه به اتمام کار بنا امکان حفر مسیر و سیم کشی توکار نیست و چاره ای جز کاهش کیفیت نورپردازی و یا سیم کشی روکار و تخریب نمای بنا نیست.

بهترین راهکار برای اصلاح روند طراحی نورپردازی ، معماری نور:

معماری نور هنر طراحی نما متناسب با اصول طراحی نورپردازی است

معمار نور کسی است که آشنایی کامل با اصول معماری و طراحی نما ، منابع نوری رایج و مناسب برای نورپردازی ، روانشناسی رنگ نور ، مخاطب شناسی و اصول ابتدایی جامعه شناسی ،اصول اولیه انتقال انرژی،خیرگی و اصول رفع خیرگی داشته باشد.

معمار نور با استفاده از این ابزارها می تواند برخلاف یک معمار و یا یک طراح نورپردازی دو نمای مناسب و متناسب برای شب و روز نما ارائه دهد که تناسب بین نمای روز و شب ، عدم ایجاد خیرگی در شب ، عدم اعمال نازیبایی در روز ، در برداشتن مفاهیم معماری در روز و شب ، کاهش هزینه های اولیه ، کاهش هزینه های ثانویه ، کاهش مصرف انرژی در نورپردازی ، کاهش نیاز به روشنایی مصنوعی داخلی در طول روز و …… را در برداشته باشد.

لوستر طراحی نورپردازی معماری داخلی

لوستر کریستالی در معماری داخلی-قسمت دوم

طرح لوستر کریستالی :

طرح  های مختلف لوسترهای کریستالی به شدت چشم نواز هستند. گستره ی وسیعی از مدل ها این اجازه را می دهند که برای طراحی های داخلی متفات نورپردازی مناسبی توسط لوستر انتخاب کنید- از کلاسیک تا مدرن.

دارای شاخه های فلزی:

این مدل ها ظاهری گران قیمت و قاخر دارند. به دسته ی ساختار های نورپردازی کلاسیک تعلق دارند. برای تولید این شاخه ها معمولا از برنج یا دیگر فلزات استفاده می شود، و ممکن است سطح پوشش داشته باشد و یا فاقد آن باشد.

در سبک کلاسیک، لوسترهای کریستالی دارای شاخه های فلزی، شکوهی برازنده و تجمل آمیز، فرم هایی ایده آل، منحنی هایی روان هستند. آذین چنین مدل هایی آویز های کریستالی است. این کریستال ها تراشی یونیک و یکتا دارند، که می درخشند و می درخشند، و نورپردازی فریبنده خلق می کنند.

لوستر کریستالی ترکدار گرد شش شاخه نیرانور

دارای شاخه های شیشه ای:

این مدل ها مناسب معماری های داخلی با دکوراسیون کلاسیک هستند. ولی به علت ظرافت و تطبیق پذیری شان، می توانند فضاهای داخلی به سبک مدرن را نیز بیارایند.

شاخه از از شیشه مستحکم ساخته شده اند، که به مدل ها سبکی نفیس و غیر عادی می دهد. آویزهای کریستالی دکوراتیو تلالوی ویژه در اتاقی که لوستر نصب می شود خلق می کنند، و آن را به کلی متحل می کنند.

لوسترهای برنجی ریخته گری شده:

این لوستر ها مدل های خوش استیل هستند، که گران قیمت و فاخر به نظر می رسند. این لوستر ها می توانند دارای روکش فلزی باشند یا نباشند. در زمان نسب، پتینه دارای اصالتی بر روی سطح برنجی شکل می گیرد، که به لوستر ظاهر کهنه می دهد.

لوستر کریستالی ساختار نورپردازی است که در موارد زیر استفاده می شود:

  1. در معماری داخلی محیط های مسکونی – اتاق های خواب، اتاق های مهمان، اتاق های ناهارخوری و غیره
  2. به هنگام آراستن محیط داخلی هتل های گران قیمت، رستوران ها، کلوب های خصوصی، خانه های اپرا، و دیگر موارد تجاری

 

منبع : www.residencestyle.com/crystal-chandelier-in-the-interior-luxury-or-modern-trend

لوستر کریستالی آیرون هتل ارغوان

لوستر کریستالی در معماری داخلی-قسمت اول

در میان گستره ای از ساختارهای نورپردازی، یک دسته مجزا وجود دارد، و آن لوستر کریستالی است. این ساختار ها مدل های حرفه ای هستند که توسط طراحان برای دکوره کردن فضای داخلی قلعه ها، آپارتمان های لاگچری و شیک ، پارلمان ها، سالن های کنسرت، و خانه های اپرا به کار می رفتند.

هر لامپ در لوستر کریستالی، اثری هنری است که توجه را جلب می کند. چنین راه حل های نورپردازانه ای توسط طرفداران ثروت و زیبا نمایی ستوده می شود، و به دلیل چندین مزیت انتخاب می شوند.

  • طراحی اصیل
  • خطوط و اشکال زیبایی شناسانه
  • کیفیت مواد و لوازم
  • همزیستی عناصر کلاسیک با راستای مدرن

انواع لوسترهای کریستالی بر مبنای نوع نصب :

دو نوع کلی از لوستر ها وجود دارد:

لوستر کریستالی مدل آویز:

یکی از روش های طرح دار کردن سقف طراحی متوالی با نصب به صورت آویز است. از رشته یا زنجیر برای نصب به صورت آویز استاده می شود که از طریق آن سیم های برقی به سمت سوکت ها می رود. جایی که سیم ها متصل می شوند با عناصر دکوراتیو فنجان-شکل پوشانده می شود، که در گوشه ای از سقف جای گرفته است. لوستر بر روی قلابی فلزی نصب می شود، که بر روی سقف سوار شده است.

مزیت این نوع لوسترها امکان کاهش فاصله ساختار نورپردازی تا سقف است، که با برش رشته یا سیم صورت می گیرد، و توسط کاهش تعداد اتصالات زنجیر تا سقف انجام می شود. گستره ای از انواع لوستر کریستالی آویز شامل موارد زیر هستند:

1- لوسترهای تک لامپ. این لوستر ها دارای یک لامپ هستند. آویزهای کریستالی مناسب خاص کردن آشپزخانه است، زمانی که نیازمند نور برای میز ناهارخوری هستند.

لوستر آویز کریستالی تک لامپ

2- سه جزئی، با تعداد زوج لامپ. لامپ های آویز بر روی یک خط، که مناسب نورپردازی است که قصد دارد نواحی مختلف یا اتاق های کوچک را مجزا کند.

لوستر خطی کریستالی نیرانور

گونه های کلاسیک با سه یا پنج شاخه. که گردش نور با توزیع نور متعادل را فراهم می کند.

لوستر کریستالی ترکدار گرد شش شاخه نیرانور

ردیفی. استفاده از چنین وسایلی فراهم کننده روشن ترین نور ممکن است. لوسترهای دارای ردیف های کریستال در معماری داخلی پیچیده متوازن به نظر می رسند.

لوستر کریستال آویز قطره

لوستر های آویز کریستالی بهترین گزینه برای اتاق هایی با سقف بلند هستند.

لوستر کریستالی آیرون نیراهوم نصب شده در هتل ارغوان

مدل های سقفی:

طراحی این ساختارهای نورپردازانه شامل یک پایه نصب مخصوص و اجزای زینت بخش در موقعیت نصب است.ممکن است منابع نوری مستقیما بر روی لوستر نصب شوند.

تثبیت پایه ی نصب توسط پیچ هایی در نزدیکی سقف صورت می گیرد، تا به آن ظاهری زیبا بدهد. این ظاهر از عنصری بهره می برد که صفحه ای را کاملا نزدیک به سقف با آن یکپارچه می کند. لوسترهای سقفی کریستالی در اتاق های با ارتفاع استاندارد یا کوتاه به کار می روند.

تفاوت مدل ها

افزون بر شیوه نصب، انواع آویز و سقفی لوستر کیستالی بر اساس موارد زیر تفاوت پیدا می کنند:

  • تعداد منابع نور
  • طراحی
  • توان منابع نور
  • ابعاد و وزن
  • رنگ
  • دیگر شاخص ها

در زمان انتخاب لوستر، تمام این عوامل باید در نظر گرفته شوند. فقط یک مدل به درستی انتخاب شده می تواند نورپردازی مناسبی را فراهم کند، با دیگر آیتم ها و عناصر دکوراتیو در هماهنگی باشد.

منبع : www.residencestyle.com/crystal-chandelier-in-the-interior-luxury-or-modern-trend

مقایسه طیف الکترومغناطیسی یک نمونه LED فول اسپکتروم

روشنایی رشد گیاه – پرورش گیاه با نور

روشنایی رشد گیاه – پرورش گیاه با نور

مقاله ی مربوط به استفاده از روشنایی مصنوعی در پرورش و رشد گیاه، منتشر شده در ماهنامه امواج برتر شماره 88

روشنایی مصنوعی ، راهکار جدید برای نگهداری و باروری سریع تر گیاهان.

نویسنده: علی توانائی جبارزاده

سال ها است که بشر در صدد تامین سریع تر و مناسب تر مواد غذایی مورد نیاز خود –چه از راه طبیعی و چه از راه های مصنوعی- است. در این سال ها کشاورزی و صنایع مربوط به کشاورزی رشد چشم گیری داشته اند. از تولید انواع مختلف سموم و کودهای گیاهی گرفته، تا روش های اصلاح نژادی و یا حتی دستکاری های ژنتیکی. البته در اینجا قصد بررسی خوب و یا بد بودن هیچ یکی از موارد فوق را نداریم، لیکن قصد داریم به بررسی شیوه های نوین پرورش گیاهان با نوری مصنوعی[1] بپردازیم.

در جهان کشورهای مختلفی هستند که از دیرباز به کشاورزی می پردازند. بخش عمده ای از این کشورها –که عمدتا در قاره اروپا ساکن هستند-  علارغم داشتن منابع آبی مناسب، فاقد مقادیر کافی نور طبیعی هستند. از این رو نور طبیعی خورشید نتوانسته است پاسخگوی نیاز این کشورها باشد. رشد صنعت تولید انرژی الکتریکی ، و رسیدن بشر به انرژی های ارزان قیمت ، محققین را بر آن داشت که گام های تازه ای به سمت تامین نور مورد نیاز گیاهان به وسیله نور مصنوعی بردارند. تکنولوژی های مختلف تولید نور مصنوعی نیز رفته رفته رشد پیدا کرده و امکان تولید نور ارزان قیمت تر (چه از نظر هزینه تامین انرژی و چه از نظر هزینه تامین مواد اولیه) فراهم شده.

در این سال ها، تکنولوژی تولید روشنایی حالت جامد[2] نیز رشد خوبی داشته و چراغ های LED رشد کیفی بسیار زیادی داشتند که باعث شد بازده تولید انرژی افزایش پیدا کند، همین طور رفته رفته این تکنولوژی فراگیر شد و قیمت چراغ های LED نیز مقرون به صرفه شد. پس رفته رفته، اشکالاتی که منابع نور مصنوعی – از لامپ های التهابی تا لامپ های تخلیه الکتریکی[3]– داشتند ، بر طرف گردید. از مزایای منابع نوری LED نسبت به منابع نوری تخلیه الکتریکی -که قبل از این ها برای تامین روشنایی مصنوعی گلخانه ای مورد استفاده قرار می گرفتند- می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  1. مانورپذیری طیفی بالا از نظر تولید نور سفارشی با طیف الکترومغناطیسی[4] مطلوب
  2. قدرت جهت پذیری و تمرکز راحت نور بر روی هدف (گیاه)
  3. بازده نوری بیشتر (که همچنان در حال بهتر شدن است)
  4. قابلیت روشن و خاموش شدن لحظه ای و دیمینگ[5](تغییر شدت نور راحت تر)
  5. طول عمر بالاتر

که در ادامه به توضیح برخی بند ها می پردازیم

 

 تولید نور سفارشی : چشم بشر به عنوان مرجع تشخیص شدت نور منابع نوری شناخته می شود، و دستگاه های اندازه گیری شدت نور[6] رایج با اعمال فیلتر هایی مطابق با حساسیت طیفی چشم انسان، شدت یک نور مصنوعی را اندازه می گیرند. با این وجود، نیاز گیاهان به نور بسیار متفاوت تر از پاسخ نوری چشم بشر است. در واقع گیاهان برای تامین قند –که محصول طبیعی هر گیاه ، مورد نیاز برای بقا، رشد ، تولید مثل و طبیعتا تولید محصول است- مورد نیاز خود ، اقدام به فرآیند ساده و در عین حال پیچیده و منحصر به فرد فتوسنتز[7] می نمایند.

فرآیند فتوسنتز با استفاده از نور

رابطه یک: فرآیند فتوسنتز با استفاده از نور

نمودار مقدار جذب نور  توسط رنگدانه های گیاه

نمودار 1 : نمودار مقدار جذب نور  توسط رنگدانه های گیاه ]1[

گیاه در برگ ها ، نور خورشید، دی اکسید کربن و همین طور با واسطه ریشه ها و آوند ها، آب را جذب می کند، و طی فرآیندی آن را تبدیل به گلوکز می نماید. در واقع نور خورشید تامین کننده انرژی مورد نیاز فوتوسنتر است که البته هنوز بشر علارغم در دست داشتن تمام پیش نیازهای طبیعی این فرآیند (همانند کلروفیل[8]) نتوانسته است فرآیند فوتوسنتز را به صورت آزمایشگاهی انجام دهد. البته موضوع مورد بحث ما ، انجام فتوسنتز توسط گیاه ، ولی زیر نور مصنوعی (هر نوری غیر از نور خورشید) و در نتیجه بقا ، رشد و تولید محصول مورد نیاز ما است.

همان طور که گفته شد، این کلروفیل (ها) است که وظیفه انجام فرآیند فتوسنتز را به عهده دارد. البته در بعضی گیاهان، رنگدانه[9] های دیگری مثل انواع کاروتنوئید[10]ها نیز موجود هستند که نیازهای طیفی متفاوت خودشان را دارند، لیکن بیشتر گیاهان مورد بحث در نورپردازی مصنوعی از دو رنگدانه کلروفیل a و کلروفیل b برای انجام فتوسنتز بهره می برند که نمودار نیاز طیفی آن ها توسط دانشمندان برآورد شده است (نمودار 1). البته باید متذکر شد که نسبت این دو نوع کلروفیل نیز در گیاهان مختلف متفاوت است، اما این نسبت در بیشتر گیاهان آلپی (گیاهان گروههای آلپ) –که نور پسند هستند- ، تقریبا مساوی است ]2[ . لذا معمولا برای بررسی نور مناسب جهت فتوسنتز گیاهان رایج و کاربردی، مجموع این دو نمودار مورد استفاده قرار می گیرد.

مطابق نمودار یک، پاسخ طیفی فتوسنتز گیاه به نور، در طیف هایی بیشتر و در طیف هایی کمتر است، مثلا نور سبز کمتر (به همین دلیل هم کلروفیل را سبزینه می نامند، چرا که بیشتر نور سبز را جذب نکرده و بازتاب می کند) ، و نورهای آبی و قرمز بیشتر باعث فعال شدن فرآیند فتوسنتز می شوند . پیک مجموع نمودار جذب این دو کلروفیل حوالی 660 نانومتر (قرمز) و 450 نانومتر (آبی) است. با دیدن این نمودار و مقایسه آن با نمودار طیفی حساسیت چشم انسان به نور (نمودار 2) –که مرجع اندازه گیری شار و شدت نور می باشد- ، در می یابیم که یک تضاد آشکار بین این دو وجود دارد . پس نتیجه می گیریم، لوکس متر های موجود و همین طور واحد های اندازه گیری شار نوری همچون لومن، کاربردی در محاسبه شدت نور مورد نیاز گیاه ندارند. لذا ، همان طور که پیش از این نیز در رابطه شماره 1 نشان دادیم ، مسئله مهم تعداد فوتون[11] های تابیده شده به کلروفیل ها است . به همین دلیل، برای این که واحدی متناسب جهت بررسی فرآیند داشته باشیم ، انرژی خروجی منبع نور را بر حسب تعداد فوتون در ثانیه (که چون این عدد بزرگ است است، با تقسیم بر ثابت آووگادرو[12] ،  مقدار بر حسب  مول بر ثانیه و یا بالتبع آن میکرو مول بر ثانیه به دست می آید) بیان می کنیم.

مودار طیفی حساسیت چشم انسان 


نمودار 2 : نمودار طیفی حساسیت چشم انسان  ]3[

مقایسه طیف الکترومغناطیسی یک نمونه LED سفید رایج

نمودار3: مقایسه طیف الکترومغناطیسی یک نمونه LED سفید رایج (خط پر رنگ تر) با نمودار 1  ]4[

همان گونه که گفته شد، تعداد فوتون ها ، خصوصا فوتون های موثر تر ، مشخص کننده شدت فرآیند فتوسنتز است، دو رنگ آبی و قرمز با طول موج های معین، تقریبا تاثیر گذاری مشابهی دارند، ولی مطابق رابطه E=nhv=nh/λ (انرژی کل = تعداد فوتون ضربدر ثابت پلانک[13] تقسیم بر طول موج) و در نتیجه N=Eλ/h  ، هر چه طول موج بزرگ تر باشد ، با یک انرژی یکسان تعداد فوتون بیشتری به دست می آوریم. به همین دلیل، به ازای مصرف هر وات انرژی برای تولید نور قرمز 660 نانومتر، حدود یک و نیم برابر نسبت به نور آبی 450 نانومتر، فوتون تولید خواهیم نمود . البته از آنجا که نور آبی دارای طول موج کمتری است و قدرت نفوذ بیشتر به بافت های گیاه دارا است ، می بایست به نسبتی منطقی از طیف نوری آبی نیز بهره برد . در مجموع ترکیب نوری که بیشتر از همه رایج شده و مورد استفاده قرار میگیرد، ترکیب نوری دو LED قرمز و یک LED آبی است،  که باید با توجه به پایین تر بودن ولتاژ درایو LED قرمز در نظر داشت که توان هر LED قرمز حدود دو سوم LED آبی است . البته به این نکته توجه داریم که تمام محاسبات فوق بر اساس شرایط رشد گیاه انجام گرفته است و در صورتی که نیاز به گل دهی داشته باشیم ، حجم نور و مقدار نور قرمز بیشتری نیز نیاز خواهیم داشت.

یکی از اشتباهات رایج که توسط برخی افراد رخ می دهد، استفاده از LED های آبی و قرمز موجود در بازار با طول موج های 620 و 460 نانومتر است، در صورتی که مظابق نمودار 1 ، این دو طول موج –خصوصا قرمز 620 نانومتر- دارای بازده حداکثری نیستند. همین طور بعضی افراد ، از انواع LED های سفید بهره می برند که این LED ها نیز علارغم کاربردی بودن دارای بازده کمتری نسبت به LED های مخصوص رشد گیاه –خصوصا در طیف قرمز- هستند.

مقایسه طیف الکترومغناطیسی یک نمونه LED فول اسپکتروم

نمودر4:مقایسه طیف الکترومغناطیسی یک نمونه LED فول اسپکتروم با نمودار 1  ]5[

از آنجا که LED های تک رنگ مورد بحث ، دارای قیمت به نسبت بالایی هستند ، بسیاری از شرکت های تولید کننده LED رو به ساخت LED هایی آورده اند که توسط ماده فسفرسان خاصی  -شبیه LED های سفید- نور یک LED آبی را گرفته و تبدیل به طیف مورد نیاز جهت رشد گیاه می کنند. این نوع LED ها با نام فول اسپکتروم [14] عرضه می شوند. گستره طیفی این LED ها وسیع تر از گستره طیفی ترکیب دو LED تک طول موج است. این نوع LED ها، معمولا به شکل پاور LED های یک یا سه وات ، و پکیج های COB و SMD ارائه می شوند، که پای شرکت های تولید کننده بزرگی مثل Osram ، Cree و Citizen [15] نیز به تولید این محصولات باز شده است. همین طور پکیج های فوق با دو ولتاژ کاری نامی 220 ولت AC (مناسب استفاده با برق شهر) و همین طور DC  ارائه می شوند. البته مطمئنا پکیج های 220 ولتی قیمت کمتری دارند و ساده تر مورد استقاده قرار می گیرند، لیکن کیفیت پایین تری از انوع DC -که نیازمند یک درایور LED [16] بیرونی می باشند- دارند. البته انواعی نیز در بازار وجود دارند که جهت بهتر کردن دید انسان در محیط ، مقدار کمی نور سبز نیز به گستره طیفی خود افزوده اند ، که در نهایت نور خروجی سفید تر دیده می شود .

همان طور که ذکر شد ، با وجود این نوع منابع نور مصنوعی ، شرایط فتوسنتز گیاه تامین می شود، ولی آیا همه چیز به این جا ختم می شود؟ در این سال ها مقالات بسیاری را در این زمینه دیده و مطالعه کرده ام، بعضی ها شرایط را با نورهای ذکر شده مورد بررسی قرار داده و مثلا برای گیاه کاهو شرایط رشد خوبی را به دست آورده اند [6]، همین طور در تحقیق مشترک دانشگاه های کوئینزلند[17] و سیدنی[18] با مرکز جان اینز در نورویچ[19]  انگلستان ، با اعمال روزی 22 ساعت نور مصنوعی LED ، گندم را در 8هفته –نصف مدت زمان معمول- به بار نشانده اند ]8[ ، همچنین شرکت هایی مثل شرکت نیمه هادی های سئول[20] ، اقدام به تولید LED هایی به نام خورشیدگون[21] با گستره طیفی مشابه نور خورشید نموده اند و اصرار دارند که این نورها باعث تولید محصولاتی با کیفیت تر خواهند شد. و همین طور مقالاتی نیز نگاشته شده اند که تاثیر نور سبز بر رشد گیاه [9] ، و همین طور تاثیر نورهای فرابنفش و فروسرخ را مورد بررسی قرار داده اند ، و علاوه بر کمیت تولید محصول، به بررسی کیفی محصول تولیدی و شبیه سازی بهتر شرایط واقعی رشد گیاه نیز پرداخته اند، لیکن این مباحث هنوز مورد بحث قرار دارند و این که آیا هزینه بیشتر تولید چراغ های دارای نور مشابه نور خورشید، و هزینه زیادتر برای تامین انرژی  این چراغ ها –که بازده کمتری از انواع مورد بحث در این مقاله دارند- و همین طور سرعت کمتر تولید محصول زیر نور این چراغ ها، در مقابل افت کیفیت شاید محسوس یا نامحسوس محصولات زیر نور این چراغ ها، توجیه دارد یاخیر؟ مورد بحث قرار دادند که متاسفانه هنوز جوابی قطعی برای این معادله پیدا نشده است و توضیحات بیشتر نیز در حوصله این مقاله نمی گنجد.

تفاوت تکنولوژی رایج تولید نور LED و تکنولوژی خورشیدگون نیمه هادی سئول برپایه فسفر

نمودار 5 : مشابهت طیف الکترومغناطیسی LED های خورشیدگون با نور خورشید ]7[

بازده نوری بیشتر : همان طور که پیشتر نیز گفتیم، LED ها یکی از بیشترین (یا در شرایطی بیشترین) بازده نوری را در بین منابع روشنایی دارا هستند. زمینه تولید نور مخصوص رشد گیاه نیز از این قضیه مستثنا نیست.

گیاهان در شرایط مختلف نیازهای نوری متفاوتی دارند. مثلا همان طور که گفتیم در شرایط گل دهی نیاز نوری گیاه بیشتر است. با این شرایط ، بر اساس منابعی که مقادیر متفاوتی را بیان کرده اند، در شرایط عادی ما برای هر متر مربع حدود 40 تا 150 وات –بسته به نوع گیاه و طیف الکترومغناطیسی چراغ و یا شرایط رشد- انرژی نوری –و نه الکتریکی- نیازمند هستیم. برای تامین چنین انرژی ، می توان از انواع منابع نوری بهره برد، لیکن هر چه بازده نوری منبع نور بالاتر باشد، مصرف انرژی الکتریکی کمتر خواهد شد. با این وجود، مثلا برای این منظور نیاز به چیزی حدود 100 تا 350 وات بر متر مربع منبع نور بر پایه LED داریم ، در صورتی که این مقدار برای منابع نوری رایج دیگر، مثل منابع نوری بخار سدیم[22]  -که پیش از این برای این منظور رایج بودند- می تواند دو تا سه برابر باشد. علت این امر به دو موضوع بستگی دارد، یکی این که منابع نوری LED بازده نوری بیشتری دارند، و دو این که این منابع اتلاف طیفی –خارج از نیاز گیاه- کم تری نیز دارند.

همین طور قابلیت جهت دهی بهتر منابع نوری LED باعث می شود که توان کمتری از نور تولید در محیط هدر برود و نور به صورت متمرکز تری به سوی هدف –که همان برگ ها گیاه باشند- جهت دهی شود.

امکان تغییر شدت نور : همان طور که ذکر شد، بعضی از متد های تامین نور مصنوعی برای گیاه، مبتنی بر تغییر شدت نور (یا حتی طیف های مختلف نور) در زمان رشد گیاه هستند. این یعنی، وقتی شما مثلا در مرحله جوانه زنی بذر یا پیاز هستید ، نیاز کمتری به نور خواهید داشت و طبیعتا این تابش کمتر می تواند باعث درک بهتر گیاه از محیط و سازگاری بهتر آن با محیط مصنوعی شود. همین طور با استفاده از دیمینگ می توان بر حسب زمان، طیف های مختلف تابشی –مثل تابش بیشتر نور قرمز در زمان گل دهی- را نیز کنترل کرد. همین طور وجود انواع LED کوچک و کم توان، امکان استفاده از این محصولات برای گیاهان کوچک و نشاء ها را نیز فراهم کرده است.

واحد های مخصوص تامین روشنایی  گیاهان: همان طور که پیش تر گفتیم، واحد اصلی تابش نور بر گیاه، تعداد فوتون است که نهایتا بر حسب مول ، یا میکرومول بر متر مربع در ثانیه بیان می شود . برای بیان قدرت تابشی یک منبع نور –بر حسب میکرومول بر ثانیه- چندین تکنیک وجود دارد [10]. در روش اول این واحد بر اساس مقدار فوتون تابش شده قابل رویت –طیف بین 400 تا 700 نانومتر- بیان می شود ، این مقدار را [23]PAR یا تابش فعال فتوسنتزی می نامند.  در روش دیگری ، این واحد بر اساس مقدار فوتون تابش شده قابل استفاده برای فتوسنتز بیان می شود ، این مقدار را [24]PUR یا تابش قابل استفاده فتوسنتزی می نامند. در بیان دیگر، این واحد بر اساس مقدار فوتون تابش شده ، جذب شده و تبدیل شده به انرژی پتانسیل شیمیایی بیان می کنند. این مقدار را PSR [25]  یا تابش ذخیره شده فتوسنتزی می نامند. برای دو مورد اول –PAR و PUR- دستگاه های اندازه گیری خاصی ساخته شده اند. با احتساب تعاریف فوق، برای ک منبع نور، همیشه PSR<PUR<PAR خواهد بود.

همان طور که گفته شد، صنعت پرورش گیاهان با نور مصنوعی، هنوز یک صنعت در حال رشد و توسعه است و هنوز مقالات مختلفی در تایید یا رد نظریات فوق مطرح می شود. این که آیا محصولات به دست آمده از این روش برای سلامتی مفید است یا خیر؟ مورد بحث است، اما چیزی که مشخص است، این صنعت جایگاه  خود را در محافل علمی باز کرده است و محصولاتی توسط این روش –حتی به صورت رسمی و غیر رسمی در ایران- تولید می شوند ، و این صنعت نیازمند تحقیق ، توسعه و توجه بیشتر دانشگاهیان می باشد ، چرا که کشاورزی گلخانه ای باعث کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری خواهد شد.

 

[1] http://www.mpsd.mpg.de/154930/2015-04-chlorophyll-rubio

[2] http://daneshnameh.roshd.ir/mavara/mavara-index.php?page=کلروفیلهای+گیاهان&SSOReturnPage=Check&Rand=0

[3] http://laser.physics.sunysb.edu/~carolyn/report/

[4] https://www.advancedaquarist.com/2012/10/aafeature

[5] https://www.7colorstek.com/product/led-grow-lights-full-spectrum/

[6]https://www.endrich.com/fm/2474/CITIZEN%20HORTICULTURE%20COBS%20FOR%20PLANT%20GROWING.pdf

[7] http://www.seoulsemicon.com/en/technology/SunLike/

[8] https://www.ledsmagazine.com/horticulture/articles/wheat-grows-twice-as-fast-under-leds.html

[9] http://www.induluxtech.com/What%20Light%20Do%20Plants%20Need-Net.pdf

[10] http://www.biophotix.com/resources/Par+vs+PUR+vs+PSR-+20130214.pdf

[1] Artificial Grow Lights

[2] Solid State Lighting

[3] Electrical Discharge Lamps

[4] Electromagnetic Spectrum

[5] Dimming

[6] Light-Meter

[7] Photosynthesis

[8] Chlorophyll

[9] Pigments

[10] Carotenoid

[11] Photon

[12] Avogadro Constant

[13] Plank Constant

[14] Full Spectrum

[15] Citizen Citiled

[16] LED Driver

[17] Queensland

[18] Sydney

[19] John Innes Centre in Norwich

[20] Soul Semiconductors

[21] SunLike

[22] HPS High Pressure Sodium

[23] Photosynthetically active radiation

[24] Photosynthetically Usable Radiation

[25] photosynthetically stored radiation

دمای رنگ

چگونه لامپ یا چراغ مناسب LED خریداری کنیم؟

نشریه ماهنامه امواج برتر – چگونه لامپ یا چراغ مناسب LED خریداری کنیم؟

نویسنده: “علی توانائی جبارزاده” – این روزها که بازار محصولات LED داغ شده است و یواش یواش فروغ لامپ های به اصطلاح کم مصرف یا همان فلورسنت فشرده [1]CFL نیز کم می شود، بر خلاف گذشته با انبوهی از چراغ ها و لامپ های متنوع روبرو هستیم که توسط تولید کنندگان داخلی و وارد کنندگان کالا وارد بازار فروش شده اند. حالا این وسط خریدار می ماند و انبوهی از اطلاعات علمی ضد و نقیض که فروشنده ها سعی می کنند برای فروش محصول خود به  او بقبولانند و محصول ارزان قیمت خود را خوب و یا محصول گران قیمت خود را توجیه پذیر معرفی کنند. پس برای درک بهتری از این اطلاعات و انتخاب بهتر، با ما همراه باشید :

نکته: تمام لامپ و چراغ های موسوم به COB[2] (MCOB[3]) یا [4]SMD یا Power LED  و یا OLED[5] همه از نوع LED ها هستند.

  1. انتقال دما :
چراغ LED و هیت سینک

یک نمونه هیت سینک مخصوص LED. برای برقراری اتصال بهتر بین منبع نور و هیت سینک از رابط های گرمایی استفاده می شود.منبع

شاید بگویید، انتقال دما؟ مگر رادیاتور می خواهم بخرم؟ بله! شما برای خرید یک لامپ یا چراغ LED ، نیازمند یک رادیاتور یا در واقع هیت سینک [6]مناسب و متناسب هستید! چرا؟؟؟ چون بر خلاف تکنولوژی های پیشین که گاهی گرما به کارکرد بهتر لامپ کمک می کرد، بالا رفتن دما باعث کاهش قابل توجه طول عمر محصولات LED می شود. به همین دلیل هم هست که عمده چراغ های بر پایه LED ، به صورت یک پارچه ارائه می شوند و به واقع اکثرا خود چراغ و لامپ یکی شده و تعویض و تعمیر چنین لامپی نیازمند تخصص است.

البته لامپ LED به شکل مجزا نیز وجود دارد، تولید کنندگان این لامپ ها برای جایگزینی بهتر لامپ های پیشین با انواع LED و همین طور امکان استفاده در لوستر ، لامپ های LED را تولید می کنند. در واقع این لامپ ها نوعی چراغ فشرده هستند، یعنی معمولا برخلاف لامپ های متداول قدیمی دارای هیت سینک و سنگین تر هستند. البته بماند که بعضی تولید کنندگان برای کاهش قیمت و راضی کردن مشتری به خرید محصول ، هیت سینک را کوچک و یا حذف کرده اند که این مطمئنا باعث کاهش بازده لامپ و طول عمر آن نیز خواهد شد.

 

همان طور که گفته شد ، در چراغ های LED هیت سینک قسمت اصلی چراغ است ، در ادامه هیت سینک را بیشتر توضیح خواهیم داد

چه هیت سینکی مناسب است:

در اینجا قصد نداریم با فرمول و اصطلاحات ذهن شما را مشغول کنیم.سعی می شود مسائل با تقریب خوبی به صورت عمومی تر مطرح شود.

  • قسمت های مختلف هیت سینک

    قسمت های مختلف یک هیت سینک به روایت تصویر منبع

    یک هیت سینک مانند رادیاتور شامل تعدادی پره[7] است. چون معمولا وجود یک عنصر مکانیکی در چراغ می تواند باعث سر و صدا و یا خرابی شود، در بیشتر چراغ ها از Fan استفاده نمی شود. در نتیجه باید بین پره ها ، فضای کافی برای عبور خود به خودی هوا باقی بماند. هر چه ضخامت پره ها (خصوصا در ابتدای پره)، ارتفاع و تعداد پره ها بیشتر باشد، انتقال هوا بهتر خواهد بود. همین طور هر چه ضخامت فلز یا سرامیک (به طور کلی هادی گرمایی) واسط بین منبع (منابع) نور تا این پره ها بیشتر، و فاصله آن ها تا پره ها کمتر باشد بهتر است.

  • جنس هیت سینک باید از آلومینیوم ،بعضی از انواع سرامیک، و یا یک هادی مناسب گرما باشد و معمولا انواع پلاستیکی انتقال حرارت مناسبی ندارند.
  • در مجموع تمام این ها باعث افزایش وزن بدنه و افزایش قیمت می شود، پس یکی از دلایل بالاتر بودن قیمت لامپ و چراغ های با کیفیت تر، همین وزن بیشتر هادی های گران قیمت گرما است. البته این قضیه برعکس نیست و وزن زیاد معنی کیفیت بهتر نیست چرا که بعضی اوقات طراحی اشتباه (مثلا ضخامت نامتناسب هادی در حالی که سطح تماس کافی با هوا ندارد) می تواند بدون بهبود شایسته ی کیفیت، باعث افزایش وزن شود.
  • در مجموع باید گفت، انتقال بهتر دما = عملکرد بهتر LED و بازده بالاتر انرژی در آن=طول عمر بیشتر LED
  • دمای بالا ،رفته رفته باعث کاهش کیفیت و مقدار نور می شود.

 

  1. عامل دوم، کیفیت LED :

انواع ال ای دی LED

چند نوع LED رایج در بازار [3]

چراغ های متفاوت ، محصول تولید کنندگان متفاوت، از انواع مختلف LED بهره می برند. کیفیت LED هم در کنار ساختار مناسب چراغ و یا لامپ در کیفیت آن چراغ و لامپ موثر هستند. مثلا برند های مطرح بین المللی ارجح بر برند های سطح پایین گم نام هستند. همین طور ساختار خود LED هم باعث بهبود کیفیت و طول عمر آن ها می شود. مثلا انواع SMD ریز و کم توان (مثلا 0.5 یا 0.2 وات) که در تعداد بالا بر روی بردهای وسیع قرار میگیرند، گرما را بهتر دفع می کنند و در نتیجه بازده و طول عمر بیشتر خواهند داشت. انواع COB که سایز های کوچک و توان زیادی دارند، و تمرکز نور بهتری را ارائه می دهند، نیاز به هیت سینک بهتری دارند، ولی در عوض COB های پهن تر و دارای تراکم توان کم تر، دارای تمرکز کمتر و مدیریت گرمای بهتری هستند. لامپ های COB فیلامنتی [8]که از COB  های باریک و بلند و شبیه رشته بهره می برند، کیفیت انتقال حرارت کمی دارند، ولی خوب، زیبا تر هم هستند!

نکته : کیفیت یک LED ، شامل مواردی مانند بازده نوری، و کیفیت نور می شود.

 

  1. عامل سوم، درایور[9] :
چراغ LED و درایور LED

هر چراغ/لامپ LED نیازمند راه انداز داخلی/بیرونی است.

درایور یا راه انداز کاری مشابه ترانس های قدیم دارد و هدفش تامین مشخصات الکتریکی مورد نیاز منبع نور است، درایور می تواند صرفا یک خازن و یا مقاومت ساده باشد که بسیار کم کیفیت خواهد بود، و می تواند دارای طبقات مختلف کاهش ولتاژ[10]، تثبیت جریان[11]، ایزولاسیون[12]، محافظت در مقابل ولتاژ بالا[13] و امثالهم باشد. همه این طبقات باعث بهبود کیفیت و در نتیجه افزایش قیمت می شوند. نمی توان کلی گفت، اما معمولا در یک توان یکسان، هر چه تعداد قطعات یک درایور بیشتر باشد و در نتیجه حجیم و سنگین تر باشد، کیفیت بهتری دارد. یک درایور خوب مزایای خیلی بیشتر از این ها دارد! باعث می شود کیفیت نور بهتری داشته باشید و همین طور نور کمتر پرش[14] داشته باشد. باعث می شود خطرات برق گرفتگی در خروجی کمتر باشد، باعث می شود نوسانات ولتاژ بر عمر چراغ تاثیر نگذارد، باعث می شود بهای کمتری برای انرژی بپردازید (بازده بهتری دارد و توان راکتیو کمتری مبادله می کند). البته باید گفت بعضی از مزایای درایور خوب را شرکت برق بهتر درک می کند! مثل THD[15] پایین یک درایور.

نکته : اخیرا انواع LED اصطلاحا درایور سرخود در بازار رایج شده اند ، که قیمت بسیار پایین تری از یک منبع نور به اضافه  یک راه انداز دارند، لیکن طبیعتا طول عمر و کیفیت نور کمتری هم خواهند داشت.

نکته2 : کیفیت قطعات یک درایور در قیمت و عمر آن تاثیر گذار اند، تجربه نشان داده در بیشتر لامپ ها و چراغ های مرسوم، درایور یکی از اولین قسمت هایی هست که دچار مشکل می شود و نیازمند تعویض خواهد بود.

 

  1. عامل چهارم ، کیفیت نور:

البته همان طور که گفته شد، کیفیت LED و راه انداز آن بر کیفیت نور تاثیر گذار است، اما، علاوه بر این ها  هر تولید کننده قطعه ای می تواند با  یک نوع LED ، نورهای با کیفیت مختلفی ارائه دهد که همین کیفیت بر کارایی مطلوب شما و قیمت تمام شده تاثیر کننده خواهد بود.

دمای رنگ ، دمای رنگ[16] CCT که معمولا اولین بار پس از معرفی لامپ های فلورسنت،با نام عامیانه آفتابی/مهتابی در بازار رایج شد، نشان دهنده دمای یک جسم سیاه است که در آن دما رنگ نوری مشابه لامپ/چراغ ما تولید می کند،واحد آن کلوین[17] است که به اختصار K نشان داده می شود (مثلا دمای سطح خورشید 5778 کلوین است). خوب! در محیط هایی با کاربری متفاوت، ما نورهایی با دماهای رنگ متفاوت نیاز

دمای رنگ

افزایش دمای رنگ باعث افزایش هوشیاری و کاهش ترشح ملاتونین می شود. منبع

داریم، مثلا در محیط کافی شاپ یا هر جایی که نیازمند استراحت هستیم، مانند خانه یا هتل، ترجیحا بهتر است دمای رنگ پایین تر و در اصطلاح هنری نور گرم تر باشد. حتما میگویید دمای پایین تر و نور گرم تر، بله ، در تعریف هنری رنگ گرم شامل طیف قرمز ، یا نارنجی و زرد و خانواده آن هاست و رنگ سرد شامل آبی،بنفش و امثالهم است که در واقع حس هنری را منتقل می کنید، لذا هیچ ارتباطی به دمای رنگ مورد نظر ما در نورپردازی ندارد. در LED های مشابه، دمای رنگ هر چه پایین تر باشد، نشان می دهد که LED شما نور آبی کمتری تولید می کند و در نتیجه بدن شما بتواند به خوبی ملاتونین[18] تولید کند، مغز شما شب را بهتر درک کند و از لحاظ روحی در تعادل بیشتری باشید. البته که برای محیط های کاری باید از دماهای نوری بالا بهره ببرید (غیر از زمان های استراحت) ، تا کارمندان کمتر دچار خواب آلودگی شوند (آبی بیشتر! ملاتونین کمتر!). همین طور معمولا (و نه همیشه) بهتر است برای نمایش بهتر رنگ ها، مثلا در نمایشگاه لباس، از دماهای رنگ نور پایین تری بهره برد. می توان یک رابطه هم بین رنگ های محیط و دمای رنگ برقرار کرد! محیط با رنگ های سرد (مثل آبی) ، بیشتر با دماهای رنگ نور بالا زیبا می شوند و محیط های دارای رنگ های گرم (مثل قرمز) بیشتر با دماهای رنگ نور پایین. البته همیشه یک طراح مسائل

تاثیر کیفیت نور بر رنگ

تصویری برای نشان دادن تاثیر نمود رنگ چراغ/لامپ بر کیفیت دیداری  منبع

مختلفی را در نظر می گیرد و مباحث فوق کلی مطرح شدند.

نور واقعی تر! زندگی طبیعی تر! خوب، شاید این مسئله کمتر مورد توجه قرار بگیرد، اما خوب، LED های سفید طیف طول موجی مشابه خورشید ندارند! اصلا سفید هم نیستند، ما آن ها را سفید می بینیم، در واقع ، خودشان را سفید نشان می دهند، و عموما ترکیب آبی + زرد (حاصل از نور آبی + مواد فسفرسان[19]) هستند. به همین دلیل هم انواع خاصی از LED ها تولید شدند، که هدفشان نزدیک تر کردن طیف به طیف خورشید بود، که در تصاویر می بینید، این منابع نوری ، محیط شما را شبیه به چیزی می کنند که باید زیر نور خورشید دیده می شد، پس شما حس طبیعی تری به محیط و رنگ های محیط خواهید داشت، مثلا یک چاپخانه چنین نوری نیاز دارد! دو شاخص مطرح برای شباهت نور به نور خورشید وجود دارد که به صورت درصد، کیفیت را مشخص می کنند، نمود رنگCRI[20]  یا  ، و یا واحد جدید تر و دقیق تر به نام  که کمیتی بین 0 تا 100 هستند و هر چه به صد نزدیک تر باشد نشان دهنده شباهت بیشتر نور به نور خورشید است، البته موضوع بیشتر از این ها جای شرح دارد، ولی باشد برای بعد.

نکته: معمولا با افزایش نمود رنگ بازده کاهش پیدا می کند.

رنگ های جلوه گر! نور خورشید خوب اس ، طبیعی است، بله، اما گاهی اوقات ما می خواهیم از طبیعت پیشی بگیریم…. ، اما چطور؟ بعضی از ما دوست داریم رنگ ها را رنگی تر ببینیم! یعنی چه؟ یعنی همان کاری که در بعضی دوربین های عکاسی و بعضی فیلترهای عکس نرم افزارها می کنند، رنگ ها را رنگی تر نشان می دهند،

اشباع رنگ نورپردازی

افزایش اشباع رنگ در تصویر چپ باعث بیشتر جلوه گر شدن رنگ ها شده است منبع

یعنی، کنتراست را بیشتر نشان می دهند، پس شما تفاوت بیشتری بین قرمز و سبز خواهید دید! مثلا قرمزتان قرمز تر از چیزی که هست دیده می شود، این نور ها که جدیدا بیشتر باب شده اند، محیط را فانتزی و کمی غیر واقعی می کنند، اما جان می دهند برای صحنه های نمایشی، مثلا فروشگاه های لباسی که می خواهند لباس های شان بیشتر جلوه کنند! واحد این مفهوم، شاخص گستره اشباع رنگ GAI[22] می باشد که این شاخص عددی بر حسب درصد است که هر چه بیشتر باشد اشباع بیشتر خواهد بود و اعداد بالای 100 نشان دهنده نور رنگ نما تر از نور خورشید است (100 یعنی نور خورشید).

 

  1. عامل پنجم، خیرگی:

خوب، این مورد هم بسیار مهم است، بعضی اوقات مهم تر از تمام موارد بالا! نوری که بخواهد چشم شما را آزار بدهد، نباشد بهتر است!!! مثلا بعضی چراغ های LED مناسب منزل شما نیستند، شاید کودک شما در حال بازی یا استراحت بر روی زمین، به آن نور خیره شود و چشم های حساس اش آسیب ببیند، اینجا است که اگر لامپ و چراغ LED، درست

خیرگی نورپردازی ناصحیح

یک منبع نور نامناسب باعث خیرگی، هدر رفت نور و آلودگی نوری می شود منبع

انتخاب نشود، ممکن است آزار دهنده یا حتی خطرناک باشند، پس برای محیط هایی که نیاز به آرامش است، ترجیحا از منابع نوری دارای مات کننده[23] که عمدتا منابع نوری آن هااز نوع SMD های ریز است، بهره ببرید. همین طور بعضی منابع نوری COB دارای یک مات کننده موضعی هستند که در زاویه مستقیم، صرفا خود منبع نور را می پوشاند. البته بعضی منابع نوری دارای پوشاننده[24] هایی هستند،  که باعث می شوند در زوایایی، خیرگی کم تر شود،  و به عنوان مثال در کلاس های درس کاربرد دارند، چرا که چشم دانش آموز را در دید مستقیم رو به تخته  نمی آزارند و نور را در جهت عمود بر دید پخش می کنند.

در کنار خیرگی می توان به آلودگی نوری هم اشاره کرد، که این مهم، خودش داستانی دارد طول و دراز که یک مبحث دیگر می طلبد.

  1. عامل ششم، پخش نور:

هر منبع نور ، یک سری بسته انرژی الکترومغناطیسی با نام فوتون به اطراف گسیل می کند، این بسته ها هر چه دور تر می روند بیشتر در سطح پخش می شوند و به همان اندازه کم انرژی تر می شوند. در بعضی منابع نوری ، مثل چراغ قوه ها، برای این که شدت نور در یک جهت بیشتر شود و نور به اصطلاح کمتر پرت برود، از سیستم های نوری[25] (اپتیکی) بهره می برند تا نور را در جهتی که مطلوب است روانه کنند، پس موقع خرید دقت کنید. هر چه ارتفاع سقف شما بلند تر باشد، و طول و عرض آن کمتر، باید از منابع نوری متمرکز تر بهره ببرید، همین طور اگر هدف شما روشن کردن موضعی یک موضوع است! برعکس در جایی که نیاز به نور محیطی دارید، مثلا راهرو ها یا محیط خانه، نورهای غیر متمرکز بهتر هستند. در نظر داشته باشید، بعضی منابع نور ، نوری نا متقارن دارند، مثلا چراغ های مخصوص خیابان، تا نور را بیشتر در عرض پخش کنند و خیابان را بیشتر روشن کنند. یا مثلا چراغ های مخصوصی هستند، برای روشن کردن دیواره ها یا تابلو ها

نمودار پخش نور فوتومتریک

نمودارهای پخش نور، که شدت نور در هر جهت را نشان می دهند.

که غیر متقارن هستند. پس با احتیاط انتخاب کنید.

  1. عامل هفتم، قابل تنظیم بودن چراغ :

که می تواند شامل موارد مختلفی شود، مثلا بعضی چراغ ها قابلیت چرخش و زاویه دهی دارند، بعضی قابل شید شدن هستند و می توان در بعضی زوایا جلوی نورشان را گرفت، بعضی ها قابل دیم شدن هستند، یعنی می توان شدت نور آنها را تنظیم کرد، بعضی ها قابلیت تغییر دمای رنگ نور را دارند، و در بعضی می توان زاویه نور خروجی را هم تغییر داد. البته بعضی لامپ ها و  چراغ ها می توانند بخشی از سیستم هوشمندسازی باشند و به صورت هوشمند موارد فوق را در آن ها کنترل کرد.

  1. عامل هشتم، نوع نصب:

این عامل هم بسیار مهم است. بعضی چراغ ها داخل سطح نصب می شوند که اصطلاحا توکار نامیده می شوند، چنین چراغ هایی مخصوص سقف های کاذب هستند. بعضی نیز روی سطح نصب می شوند که روکار نامیده می شوند. در نظر داشته باشید، معمولا (و نه لزوما) منابع نوری LED سقفی توکار به دلیل داشتن فضای کافی برای حرکت هوا، تبادل حرارتی بهتر و در نتیجه بازده و طول عمر بیشتری دارند. البته نصب بر روی سقف و دیوار هم مهم است. مثلا، معمولا منابع نوری دیواری، حجم زیادی از نور را به سمت سقف می زنند که باعث می شود نور کمتر به محیط بتابد. همین طور بعضی منابع نوری، مثل منابع نوری ریلی[26] نیازمند یک ساختار ویژه جهت نصب روی کار هستند که باید این مورد را نیز در نظر داشته باشید. همین طور لوستر ها، عمده لوستر ها، خصوصا آنهایی که جهت دهی نور به سمت سقف دارند، علارغم ظاهر زیباشان و زیبا نمودن محیط با روشنایی سقف، بازده نوری پایینی دارند. بعضی نور ها نیز به صورت مخفی نصب می شوند، که زیبا و اصولی هستند ، اما بازده فوق العاده کمی دارند.

  1. عامل نهم، بازده لامپ/چراغ [27](LOR):

علاوه بر بازده خود منبع نور LED ، بازده چراغ/لامپ نیز اهمیت ویژه ای دارد. چراغ ها بسته به ساختارشان بازده نوری متفاوتی دارند. معمولا هر تجهیزی که باعث مات شدن نور و یا بزتابش آن شود، بازده چراغ را پایین می آورد. همین طور تاکید بیشتر بر تمرکز نور، باعث کاهش بازده چراغ می شود. البته این کاهش بازده را نمی توان به سیستم روشنایی تعمیم داد، چون همان طور که گفته شد، گاهی اوقات برای کاهش هدر رفت نور، نیاز به تمرکز نور داریم.

  1. عامل دهم، ضمانت و خدمات پس از فروش:

ضمانت هم عامل مهمی است. دقت کنید که ضمانت در لامپ LED، لزوما به معنی تعمیر و یا تعویض چراغ و لامپ پس از سوختن آن نیست، بلکه یک ضمانت حداقلی، شامل تضمین حفظ درصدی از شدت نور اولیه نیز هست. یعنی چراغ و لامپ شما بعد از مثلا 12 ماه باید مثلا 90% نور اولیه را داشته باشد و اگراین چنین نباشد باید تعمیر/تعویض شود. ضمانتی که فاقد شرط درصد نور اولیه باشد و یا از شرکت/فروشگاه غیر معتبری باشد کم ارزش است. همین طور بهتر است زمانی برای تعمیر محصول معیوب شرط شود چرا که دیده شده بعضی تامین کننده ها ماه ها بعد چراغ/لامپ معیوب را تعمیر و ارسال می کنند.

نکته: ضمانت طولانی تر ، لزوما به معنای کیفیت بیشتر نیست، بلکه به معنای اطمینان بیشتر تامین کننده به طول عمر چراغ و یا صرفه اقتصادی تعویض/تعمیر آن است.

نکته: اعتبار ضمانت مهم تر از مدت زمان آن است. یعنی از هر منبع غیر مطمئنی، صرفا به دلیل ضمانت طولانی تر خرید نکنید. شاید آن شرکت پاسخگو نباشد و یا کیفیت پاسخگویی اش پایین باشد.

مباحث فوق بیشتر در خصوص چراغ های دارای بدنه و لامپ ها بود، و برخی منابع نوری مثل رشته های نوری و غیره را شامل نمی شد، می توانیم در فرصتی دیگری به صورت ویژه تر به این منابع نوری بپردازیم.

[1] Compact Fluorescent

[2] Chips On Board LED

[3] Multi Chips On Board LED

[4] Surface Mounted Device

[5] Organic Light Emitting Diode

[6] Heatsink

[7] Fin

[8] Filament COB

[9] LED Driver

[10] Voltage Reduction

[11] Current Regulation

[12] Isolation

[13] Over Voltage Protection

[14] Flicker

[15] Total Harmonic Distortion

[16] Correlated Color Temperature

[17] Kelvin

[18] Melatonin

[19] phosphorescent

[20] Color Rendering Index

[21] Fidelity Index. IES Tm-30-15

[22] Gamut Area Index

[23] Diffuser

[24] Shader

[25] Optical Systems

[26] TrackLight

[27] Luminaire Output Ratio

مقایسه گرافیکی تاثیر تغییرات دیاگرام نوری منابع مختلف بر کیفیت دیداری حاصل از نورپردازی

مقایسه شاخص نمایش رنگ Rf از استاندارد TM-30 با CRI

مقایسه آزمون استاندارد TM-30-15  با شاخص CRI و بررسی آینده شاخص های نمود رنگ در نورپردازی

استاندارد Tm-30-15 استاندارد بررسی کیفیت نمایش رنگ در نورپردازی و روشنایی

استاندارد Tm-30 بیانگر چیست؟اکثر افراد مرتبط به نورپردازی با شاخص نمود رنگ CRI آشنایی دارند. توضیح این که این شاخص یک محاسبه عددی از قابلیت منبع نور مشخص، برای نمایش رنگ های اشیای مختلف در مقایسه با یک منبع نور طبیعی یا ایده آل است. هرچه مقدار CRI بالاتر باشد، رنگ نمایش داده شده از شیء دقیق تر است.البته مدتی است که یک شاخص جدید وارد گود شده است! TM-30 .TM-30 مشخصه کیفی جدیدی است که جدیدا توسط IES به وجود آمده و در نهایت جایگزین CRI (استاندارد از نوع CIE) برای راستی آزمایی در نشان دادن رنگ توسط منابع نور می شود.

مفاهیم اصلی TM30

  • Rf یک معیار مشابه استاندارد CRI (یا Ra) است که البته نمایش رنگ را بر اساس پالت 99 عددی رنگ مقایسه می کند (CRI تنها 9 رنگ در پالت داشت)
  • Rg مقدار متوسط جابجایی اشباع رنگ (شامل بن مایه Hue و سرشاری رنگ Saturation) منبع نور را اندازه می گیرد.
  • نمایش گرافیکی Rg به منظور بازنمایی این است که زیر نور این منبع نور چه رنگی کم حال می شود یا سرشاری مضاعف می گیرد.

 

مقایسه شاخص های کیفیت روشنایی و نورپردازی Rf Rg CRI استاندارد TM-30

چرا چنین مسئله ای مهم است؟

  • در شرایط کنونی در هر داده برگی می توان شاخص نمایش رنگ CRI را مشاهده کرد و لذا این شاخص سریعا جایگزین نخواهد شد. IES همچنان منتظر بازخورد ها است واحتمالا پیش از اجبار به استفاده از Tm30 در ازای CRI، اصلاحاتی صورت خواهد داد.
  • TM30فعلا بیشتر به صورت پراکنده مورد استفاده قرار میگیرد، مخصوصا در کاربردهایی که نمایش رنگ در اولویت است (مثلا فروشگاه های اقلام ظریف و رنگی).
  • در مقایسه با TM30 ، ممکن است شاخص CRI مورد بازنگری قرار بگیرد، چرا که فقط درمقایسه با 99 رنگ مورد بررسی در شاخص TM30 فقط 9 رنگ را مورد بررسی قرار می دهد. لذا اگر شما مهندسی خود را بر روی این 9 رنگ قرار بدهید،  ممکن است امتیاز بی دلیل بیشتری به منبع نوری بدهید در حالی که در واقع کیفیت بالاتری ندارد.

مشخصه ها :

  • Tm-30-15 یک روش تصویب شده است. از آن استفاده کنید و جهت رشد آن، بازخورد خود را اعلام کنید.
  • ممکن است استفاده از منبع نوری “بهتر” در نورپردازی ها، چالش برانگیز باشد، ولی در عوض نتیجه بهتری هم خواهد داشت.
  • تصاویر گرافیکی زیر نشان دهنده جزئیات تغییراتی است که هنگام تغییرات شاخص های مطرح شده فوق ، مانند Rf ، Rg و CRI و همین طور وکتورهای رنگی حاصل می شود.

 

مقایسه گرافیکی تاثیر تغییرات دیاگرام نوری منابع مختلف بر کیفیت دیداری حاصل از نورپردازی

  • اگر استاندارد Tm-30-15 بیشتر مورد استفاده قرار بگیرد و فیدبک کافی فراهم شود، IES قادر خواهد بود که به خوبی شاخص ها را تنظیم کند، تا تحلیل نمایش رنگ را بهبود دهد. این امکانی است که به صنعت نورپردازی و روشنایی داده شده که از شاخص های TM بهره برده و به بهود آن کمک کنند.

مقایسه دقت دو معیار IES Rf و CIE CRI Ra برای منابع نور مختلف

این مقاله ادامه خواهد داشت….

ترجمه شده از وبگاه : http://www.premierltg.com/tm30-vs-cri/

کریستال لوستر- طریفه تمیز کردن لوستر ها

اصول نگهداری از لوسترها

نگهداری لوستر به شکل مناسب:

بالاخره خودتان را راضی کردید و لوستر خریدید؟ هنوز روزهای خوب زیادی را پیش رو دارید! نگهداری لوستر بسیار مهم است. یکی از بهترین نکات در خصوص لوسترها این است که می توانند در اثر گذر زمان زیباتر به نظر برسند! لوستر شما می تواند بسته به فلز استفاده شده درساختش کدر بشود. البته کدر شدن برای لوسترها امر مثبتی است. زیبایی و شخصیتی که تنها با افزایش سن به لوستر افزوده می شود.

نکته: پیش از شروع مطالعه روش های نگهداری لوستر، دقت کنید که نباید از تمیزکننده های عمومی موجود در منزل استفاده کنید، ممکن است به ظاهر لوستر شما آسیب بزنند.

تمیز کردن لوستر :

یکی از مهم ترین مراحل نگهداری لوستر ،تمیز کردن لوستر آسان تر از چیزی است که به نظر می رسد. قبل از هر چیز، به یک نردبان/چهارپایه ، یک پارچه (یا چیزی مثل پتو)  هستید تا اجزای لوستر که احتمالا به زمین خواهند افتاد محافظت کنید، جارو برقی (برای Shade های طبل شکل) و یک جفت دست کش پنبه ای رها نیاز خواهید داشت. مطمئن باشید که برق لوستر را قبل از آغاز تمیزکاری قطع کرده باشید.

برای تمیز کردن کریستال های لوستر، از دست کش های پنبه ای بهره ببرید (این دستکش ها از اثرات انگشت نیز جلوگیری می کنند) و گرد و خاک را تا جای امکان بدون استفاده از شیشه شور، آب ، الکل و سرکه پاک کنید. اگر لکه های سرسحتی دارید، محلول تمیز کننده ای به شرح زیر تهیه کنید، یک قسمت الکل ایزوپروپیل ، با چهار قسمت آب مقطر، و آن را درون اسپری بریزید. کمی از آن را بر روی دست کش خود بزنید و فقط بر روی قسمت کریستالی بمالید. (مواظب باشید که به هیچ وجه این ترکیب را بر روی قسمت های فلزی لوستر نزنید). سریعا محلول را با دست کش خشک دیگر پاک کنید. تا جای ممکن نگذارید رطوبتی باقی بماند، چرا که جاذب گرد و خاک خواهد بود. در خلال تمیزکاری های اساسی، لوستر خود را دو سه ماه یک بار با گردگیر پری یا پشمی گردگیری کنید.

برای لوستر های فلزی یا استوانه ای از تکه پارچه تمیز یا گردگیر استفاده کنید. ممکن است نیاز به جاروبرقی شلنگ دار باشد تا گردخاک و تار عنکبوت ها را به راحتی تمیز کنید

کریستال لوستر- طریفه تمیز کردن لوستر ها

 

 نکات نصب:

اگر یک برقکار برای نصب لوستر خود استخدام کرده اید (که بهتر همین است)، برای جلوگیری از هزینه بیشتر، لوستر خود را پیش از آمدن برقکار باز کرده و مونتاژ کنید. این عملیات زمان بر است و بسته به قطعات لوستر حداقل ساعتی کار شما را جلو خواهد انداخت.

نکات طراحی:

در نظر داشته باشید که در اطراف لوستر خود به فضا نقش های سقفی (ماند گچ بری های پیش ساخته) بیافزایید.

اگر نمای شما زیبایی های خود را دارد، لوستری دارای خطوط بی آلایش انتخاب کنید تا نگاه را از نقاط کانونی منحرف نکند.

نکات بیشتر :
  • لوستری بزرگ تر از سایز میز خود نخرید، چرا که ممکن است اشخاص پس از برخواستن به لوستر بخورند.
  • همیشه وزن لوستر را در نظر داشته باشید،  لوستر های سنگین تر از 22 کیلوگرم را باید به اسکلت ساختمان متصل کرد (آیین‌نامه بین المللی برق)
  • برای سقف های بلند طاقدار ،اگر نمی خواهید متناوبا برای تعویض لامپ ها از یک نردبان یا بالابر بلند استفاده کنید، از لامپ های LED با کیفیت بهره ببرید تا تعداد دفعات تعویض لامپ به حداقل برسد.
  • اگر مشکل سقف کوتاه دارید، از مدل های کم ارتفاع یا چراغ های تو کار بهره ببرید. همین طور در اتاق های کوچک بهترین راه حل استفاده از مدل های کوچک تر است.
لوستر نوترینو-نمونه لوسترهای سبک صنعتی

سبک شناسی لوستر (قسمت دوم)

سبک لوستر مورد نظر شما کدام سبک است؟

لوستر ها انواع مختلفی ازنظر ظاهری دارند که می توانند با دکور شما یا سلیقه شما همخوانی داشته باشند. در ادامه نمونه ای از انواع سبک لوستر را معرفی می کنیم.

نمونه از سبک لوستر کریستالی

سبک لوستر Tffany شیشه های طرح دار-کریستال هنری

سبک لوستر سنتی-روستایی -Rustic

سبک لوستر کریستالی:

از نقطه نظر تاریخی این سبک لوستر ها رایج ترین سبک لوستر می باشد. این سبک لوستر انواع مختلف کریستال ها در رده های مختلف کیفی همانند “دست ساز” ، “تراش دستی”،”ماشین ساز” و “تراش ماشینی” را شامل می شود. سبک لوستر کریستالی در بردارنده انواع فریم با هر سایز و جنسی می تواند باشد، که همه این ها  یک ویژگی مشترک دارند، قطعات کریستالی. مهم نیست که از فلز باشد، یا چوب و یا حتی ساختارهای الیافی، سبک لوستر کریستالی خیره کننده است.

 

سبک لوستر طرح دار یا شیشه های هنری Tiffany

قطعات کوچک شیشه دکوراتیو ، پیچیده و تکرار شده در بین ساختار تکرار شونده فلزی. معمولا شیشه ها دارای رنگ هستند و ساختار هندسی دارند و اغلب یک ته رنگ برنزی (شامپاینی) نیز به آن ها افزوده شده است. در بعضی مدل های کمی مدرن تر، ساختار لوستر رنگ نقره ای خش دار دارد.

 

 سبک لوستر کهن Rustic

شاخصه لوسترهای سبک قدیمی، عناصر طبیعی هستند. مواد مورد استفاده در ساخت این لوستر ها شامل چوب، آهن، و یا در برخی موارد نادر شاخ حیوانات است. هر چه قطعات این لوستر ها بزرگ تر باشند بهتر خود را در اتاق های دارای سقف طاق دار نشان می دهند، بزرگ بیاندیشید!

 

لوستر مدل کوئین-نمونه لوستر-سبک-ویکتوریایی نمونه سبک لوستر مدرن چند نمونه از لوسترهای سبک سنتی

سبک لوستر ویکتوریایی Victorian

 بازتابی از گذشته، شاخصه روایتگر لوستر های ویکتوریایی است. قطعات گوی مانند، فریم های منحنی دار پوشیده از پارچه، و اثراتی شبیه اثر روغن و گاز در دوران گذشته، و جزئیات بیش از حد، گرایش این سبک لوستر ها است. گذر قرن ها را توسط این لوسترهای باشکوه برنجی بازسازی کنید.

لوسترهای سبک مدرن

استایل جدید لوستر ها که پس از سال 1930 به وجود آمده است را مدرن می نامند. این سبک لوسترها شامل انواع لوستر از آن تاریخ تا زمان حال می شود. برای شناخت این نوع لوستر نداشتن جزئیات زیاد و وجود خطوط ساده و رنگ بندی تک رنگ عموما کرومی و نیکل اطلسی را در نظر داشته باشید. ساختار این سبک لوسترها یک حس سبک بودن را به شما انتقال می دهد و نگاه را به جهت مناسب هدایت می کند.

 لوستر های سنتی

تمرکز بر ظاهر دارای جزئیات و تاثیر پذیری از نئوکلاسیسیسم. ساختار کلاسیک ساختارهای یونان باستان و رومی را که از دهه 1750 تا اوایل قرن نوزدهم رایج بودند و بسیار دکوراتیو و در عین حال آراسته بودند را در نظر داشته باشید. ساختار سنتی، نشان دهنده منحنی های نرم و ظریف در تعامل با خطوط مستقیم است.

لوستر شهسوار-یک نمونه لوستر دوره کذار
لوستر نوترینو-نمونه لوسترهای سبک صنعتی

سبک لوستر دوره گذار

 فینیش های برنزی، در ساختارهای دوره گذار رایج هستند. سبک دوره گذار دربردارنده ترکیبی عناصر سبک های مدرن و سنتی است. این یعنی دربرداشتن انعطاف، و خصوصیات پر ذرق و برق رایج در لوسترهای سبک کلاسیک، و زمختی موجود در خطوط مستقیم موجود در سبک مدرن.

لوسترهای سبک صنعتی

 نور های درون محفظه، چوب احیا شده، قسمت های لوله ای و روکش های آهنی، شاخصه های نورپردازی صنعتی است که این مهم برای لوسترهای سبک صنعتی نیز صادق است. این لوستر ها کاربردی و در عین حال از نظر بصری جالب هستند. این نوع لوسترها کاربردی و از نظر ساختاری حداقلی هستند.

سبک ترکیبی:

سبک های ذکر شده می توانند با هم تداخل داشته باشند

مثلا می شود یک لوستر ، هم ویکتوریای باشد و هم کریستالی.طرح دار باشد و سنتی، مدرن باشد ، یا چیزی بین دو سبک باشد، مثلا چیزی بین کهن و مدرن باشد (هر دو این سبک ها طرفدار سادگی هستند).

استفاده از چند لوستر برای نورپردازی

چگونه لوستر بخریم؟راهنمای انتخاب لوستر (قسمت اول)

هنگام خرید لوستر به چه مواردی توجه کنیم؟

ما معمولا دیدگاهی مجلل نسبت به لوسترها داریم، در صورتی که در واقع لوسترها بسیار فراتر از این هستند. شما حتی می توانید در سرویس بهداشتی، رخت شویی یا حتی در اتاق کودک نیز از لوستر بهره ببرید، لوسترها همانند قطعاتی از جواهر برای منزل شما و نشان دهنده ساختار ذهنی شما هستند. با نگاهی دقیق تر، متوجه می شوید که لوستر راحت ترین راه برای دگرگونی طراحی کلی منزل شما است، در ادامه این موضوع را شرح خواهیم داد.

قبل از خرید به این موارد دقت کنید:

  • نور مورد نیاز: مقدار نور خروجی که نیاز دارید
  • ابعاد: سابز مورد نظر بسته به ابعاد اتاق
  • ارتفاع: در چه ارتفاعی باید لوستر را  بسته به ابعاد اتاق و موقعیت نصب آن بیاویزید.
  • رنگ بندی: نوع رنگ بدنه لوستر که با فضای شما سازگاری دارد
  • سبک لوستر: آیا سبک خاصی مد نظر دارید؟
  • نصب و نگهداری: نصب تا چه حد آسان است؟ مراقب و نظافت طولانی مدت آن چگونه است؟

خواسته خود را بیازمایید

برای رضایت همیشگی از نورپردازی، باید بدانید از نورپردازی چه چیزی نیاز دارید. اگر شما نور را برای مطالعه یا کار نیاز دارید، نور مطلوب شما نور فراگیر نیست. ولی اگر شما منبع نور عمومی و یک نقطه کانونی زیبا نیاز دارید، آن وقت لوستر انتخاب مناسبی برای شما است.

لوستر یا چهلچراغ یک منبع نور فراگیر است. نورپردازی فراگیر که با عنوان “نورپردازی عمومی” نیز شناخته می شود، نور را از یک منبع نور به صورت غیر مستقیم و با رفتاری یکنواخت پراکنده می کند. در برخی موارد، مانند اتاق رخت شویی، لوستر می تواند منبع روشنایی اصلی باشد، ولی لوستر به عنوان یک نور مختص کار در نظر گرفته نمی شود. نورپردازی فراگیر اتاق را از نور پر می کند، و بهتر است برای رسیدن به یک نورپردازی داخلی مناسب، در تعامل با منابع نوری دیگر مورد استفاده قرار بگیرد.

لوسترها دکوراتیو و زیبا هستند. لوستر به محیط شما وقار و فریبندگی می دهد. شما می توانید لوستر را برای خلق یک موقعیت چشمگیر در فضا، به فضای خود بیافزاید.

باید به اندازه لوستر توجه کرد

اگر به سایز لوستر توجه نکنید، زیبایی خود لوستر آن قدرها موثر نخواهد بود. شما علاقه دارید که لوستر شما توجه مهمان ها را به خود جلب کند، نه این که چشم آن ها در بیاید! همین طور مطمئنا علاقه ندارید پول خود را برای لوستری هدر بدهید که در محیط شما ناچیز به نظر برسد.

آقای “جو ری بارو” Joe Rey-Barreau می گوید : قرار دادن لوستری که در محیط بسیار کوچک به نظر می رسد اشتباهی بارز و بزرگ است. لذا طراحان حرفه ای سعی می کنند انتخاب شان لوسترهایی باشد که فقط کمی از چیزی که مناسب به نظر می رسد بزرگتر به نظر برسند. بنابراین عموما همیشه بهتر است که خطای طراحی خودتان را به سمت بزرگ بودن لوستر ببرید، نه کوچک بودن.

در گذر سال ها، متخصصین، نکات و راه حل های زیادی را کشف کرده اند که منجر می شود لوستر از نظر اندازه و همین طور از نقطه نظر تامین نور محیط، مناسب باشد.

رابطه قطر اتاق با قطر لوسترتناسب با اتاق

 

برای مشخص کردن اندازه لوستری که برای اتاق تان مورد نیاز است، تها چیزی که نیاز دارید طول و عرض اتاف تان است.

اگر مثلا یک اتاق 3 در 5 دارید، این دو عدد را با هم جمع بزنید، که مثلا 8 خواهد شد.حالا این عدد را در 8.5 ضرب کنید. این عدد عرض لوستر شما بر حسب سانتی خواهد شد. که در اینجا 68 سانتی متر خواهد بود.

روش سریع تر در نظر داشتن قطر اتاق است. مثلا در اتاقی با قطر 6 متر، نیازمند لوستر با حداقل عرض 6 ضرب در 8.5 مساوی با 51 سانتی متر خواهید بود.

ارتفاع نصب لوستر

 

برای مشخص نمودن ارتفاع نصب، باید بدانید که قسمت پایین لوستری که در محل رفت و آمد افراد نصب می شود ، باید حداقل 210 سانتی متر یا بیشتر ،از کف اتاق بالاتر باشد. اگر سقف شما کوتاه است، نیاز به استفاده از مدل های کم ارتفاع تر دارید و در سقف های بلند تر نیازمند مدل های بلند تر خواهید بود.

برای لوستر خود فضایی خالی در نظر بگیرید

 

لوستر را در چه ارتفاعی نصب کنیم؟ انتخاب لوستر مناسب برای نورپردازی منزلوقتی از یک لوستر با سایز مناسب استفاده کنید، نهارخوری شما جان تازه ای می گیرد،لوستری نه خیلی بزرگ و بلند، و نه کوتاه

از میز نهارخوری خود به عنوان شاخص بهره ببرید. برای به دست آوردن سابز لوستر متناسب با سایز میز،صرفا عرض یا قطر میز را در نظر بگیرید و از آن مقدار 30 سانتی متر کم کنید. مثلا برای میزی با عرض 120 سانتی متر، عرض لوستر باید 90 سانتی متر باشد.

همچنین باید در نظر بگیرید که لوستر نباید پایین تر از 75 تا 90 سانتی متر بالای میز باشد. با این شرایط مهمان های شما می توانند به خوبی هم را ببینند و لوستر مزاحم دید آن ها نخواهد بود.

برای شکل میز، قانونی سخت و سریعی وجود ندارد، این شکل بستگی به سبک و نیازهای طراحی شما دارد. ولی اگر میز شما کشیده است، احتمالا نیازمند مدل های کشیده و یا کمی کشیده هستید.برای یک طراحی مدرن، راه دیگر آویز کردن تعداد ناموزون از آویز ها یا لوسترهای کوچک است.

 

استفاده از چند لوستر برای نورپردازی استفاده از لوستر های کوچک

 بیشتر از یکی

می توانید با پر کردن فضای خود توسط بیش از یک لوستر، فضای خود را رویایی کنید. در نظر داشته باشید که چند لوستر را به صورت ردیف منظم یا شاید خوشه ای در کنار هم یا حتی به صورت نامنظم در ارتفاع های متفاوت بیاویزید.

با دقت نیازهای نصبی خود و ابعاد فضا را درک کنید. وقتی این دو در کنار هم در نظر گرفته شوند، نتایجی شگرف حاصل خواهد شد

مینی لوسترها

ورژن کوچک لوسترها. این لوسترها مناسب فضاهایی هستند که شما نیازمند افزودن یک منبع نور زیبا هستید، ولی فضای کافی برای لوسترهای دارای سایز استاندارد ندارید.

اهمیت انتخاب لامپ

مانند دیگر منابع نور مورد استفاده در روشنایی و نورپردازی، لوسترها امکان استفاده از انواع مختلف لامپ با بازده نوری متفاوت را به شما می دهند.

لامپ های التهابی: لامپ های التهابی هالوژنی، آخرین مدل های لامپ های التهابی هستند، که البته حدود 30 درصد بازده بیشتر و سه برابر عمر مفیدتر از لامپ های رشته ای سنتی دارند.این لامپ ها به خوبی با دیمر ها و دیگر ابزارهای کنترل نور همخوانی دارند.

لامپ های فلورسنت فشرده (کم مصرف) : این لامپ ها مدل کوچکتر لامپ های فلورسنت (مهتابی) هستند. این نوع از لامپ ها 3 تا 4 برابر بازده بیشتر و 6 تا 10 برابر عمر بیشتری از لامپ های التهابی قدیمی دارند.

لامپ های LED: دیودهای نورانی یا LED ها، بیشترین بازده انرژی را دارند و به سرعت در حال توسعه هستند، این نوع لامپ ها حدودا 8 تا 10 برابر بیشتر از لامپ های التهابی قدیمی بازده دارند و به نسبت تا 25 برابر یا حتی بیشتر، عمر می کنند.

به زودی قسمت دوم این مقاله منتشر خواهد شد.

انواع لامپ بازده توان مصرفی نور

مقایسه چند لامپ مختلف، جهت اطلاعات بیشتر در خصوص انواع لامپ می توانید از مقالات پیشین این وبسایت بهره ببرید.

فیلامنت سی او بی ال ای دی Filament COB LED

فیلامنت سی او بی Filament COB آغاز LED های رشته ای!

 

لامپ های فیلامنت LED، آغاز لامپ های رشته ای LED

وقتی Filament COB LED وارد صنعت روشنایی شد.

فیلامنت سی او بی ال ای دی Filament COB LEDبیش از ده سال از ورود فیزیک حالت جامد به ساخت منابع روشنایی و نورپردازی میگذرد، LED ها هر روز در همه جهات پیشرفت می کنند. این روزها از طرفی، LED هایی با ویژگی های فیزیکی بهتر -مانند بازده نور بیشتر،کیفیت نمایش رنگ بهتر- طول عمر بیشتر-  تولید می شوند، و از طرفی ، ویژگی ها ظاهری لامپ ها و چراغ های LED -مانند ظاهر زیبا تر، سایز کوچک تر، ضخامت کمتر- بهبود پیدا می کند. شاید این روز ها به سختی بتوان در همه زمینه های روشنایی و نورپردازی ،  منبعی نوری غیر LED ها یافت. تولید کنندگان برای دستیابی به این مهم، رفته رفته اشکال متفاوت تری از LED را تولید می کنند، Power LED ها، انواع SMD LED ها و سی او بی COB LED ها توسعه و بهبود یافتند. با این وجود، توسعه همیشه به منظور تامین خواست مشتری در حال گسترش است.

علارغم تمام این پیشرفت ها، انسان ها اغلب یک حس انکارپذیر به گذشته دارند. درست است که منابع نوری LED تقریبا در مجموع هیچ نکته ی منفی نسبت به منابع نوری التهابی گذشته ندارند، لیکن مخاطب همچنان حس نوستالژیک لامپ های التهابی رشته ای -که اولین لامپ های الکتریکی تاریخ هستند- را می پسندد. طبق معمول ، تولید کننده ها نیز برای این که مشتری را زودتر و بیشتر به خود جذب کنند، از کار ننشستند، و سعی کردند در ظاهر تکنولوژی رو به رشد LED را به ظاهر لامپ های التهابی رشته ای نزدیک کنند.

در این که این نوع LED ها زیبایی ویژه ای به لامپ های دکوراتیو محیط های مسکونی و محیط های فانتزی/نوستالژیک می دهند شکی نیست، اما باید دید این نوع نورپردازی چه معایب و یا ملاحظاتی می تواند داشته باشد. برای آغاز، نگاهی به ساختار Filament LED ها خواهیم داشت:

زیرساخت فیلامت LED ها نورپردازی مسکونی

این نوع از LED ها در واقع نوعی از انواع COB LED هستند، منتها فرم به صورت نواری طراحی شده است تا بتواند ظاهر فیلامنت به خودش بگیرد. روی این برد ها تعدادی چیپ LED که معمولا برای تامین طیف سفید آبی رنگ هستند موجود است که با توالی آن ها ولتاژ کاری افزایش می یابد تا بتوان بهتر آن ها را با برق شهری تغذیه کرد.

سپس بر روی این بورد، مانند تمام انواع LED و COB ، ماده ای زنجیره LED های آبی در فیلامنت COBفسفرسان زرد رنگ ریخته می شود تا با تغییر مقداری از نور آبی به نور زرد بتوانیم رنگ های طیف سفید را داشته باشم. طبیعتا با افزایش مقدار فسفر،رنگ فیلامنت LED بیشتر از طیف آبی دور می شود و لذا معمولا برای این که رنگ نور بیشتر شبیه رنگ نور لامپ های التهابی قدیم شود، دمای رنگ این لامپ ها عموما زیر 3000 کلوین است.

نهایتا نیز یک روکش فسفر سان فیلامنت سی او بیمدار درایور جهت تامین نیازهای الکتریکی این مجموعه به آن افزوده می شود.

نکته: ظاهرا به خاطر کاهش هزینه و وزن،بیشتر این لامپ ها دارای یک درایور سطح بالا نیستند و اغلب توسط یک مدار یک سو کننده ساده به اضافه احتمالا مدار تقسیم امپدانس و خازن تغذیه میشوند

از مزایای فیلامنت ال ای دی LED ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زاویه نور 360 درجه : روکش شفاف این لامپ ها باعث می شود نور لامپ های فیلامنت LED بتوانند تحت زاویه 360 درجه به اطراف تابش کنند و فضا را کاملا روشن کنند. این کار باعث می شود که در لوستر های رو به بالا نور بهتر بتواند به سمت پایین هدایت شود و روشنایی بهتر تامین شود
  • ابعاد متناسب : لامپ های فیلامنت LED در ابعاد مشابه لامپ های رشته ای سنتی ساخته شدند تا به راحتی جایگزین آن ها شوند.
  • بازده نوری مشابه LED : این لامپ ها با این که ظاهر سنتی لامپ های رشته ای را حفظ کردند، ولی با آخرین تکنولوژی نورپردازی روز تولید می شوند و بازده نوری آن ها بیشتر از 100 لومن پر وات می باشد.
  • قابلیت دیم شدن : بعضی از انواع این لامپ ها (خصوصا انواعی که درایور پیش پا افتاده ای دارند) قابل دیم شدن هستند و می توان شدت نور آن ها را کنترل کرد.
  • شکل ها و استایل ها : گستره این لامپ های فیلامنت LED جدید بسیار وسیع است و می توانید به راحتی فرمی که مورد نیاز شما است را تهیه کنید ، مانند انواع شمعی، اشکی، توپ گلف ، GLS استاندارد و اشکال کره G95  بزرگ.
لامپ های فیلامنت ال ای دی Filament LED می توانند نور را در زوایای 360 درجه به محیط بتابانند

لامپ های فیلامنت ال ای دی Filament LED می توانند نور را در زوایای 360 درجه به محیط بتابانند

معایب احتمالی :

هر تکنولوژی جدید علاوه بر نکات مثبتی که دارد ممکن است نکاتی منفی نیز در بر داشته باشد، لذا بعضی از معایب احتمالی لامپ های فیلامنت LED را در زیر عنوان می کنیم:

  • تلفات نور : تابش نور 360 در لوستر ها و چراغ هایی که جهت نسبت لامپ رو به بالا است باعث تابش مستقیم نور به پایین و افزایش بازده می شود، لیکن همین خصیصه  در چراغ های پایین تاب که ذاتا بازده بیشتری دارند، باعث می شود نور بیشتر هدر برود و بدون دلیل به سقف بتابد
  • انتقال حرارت ضعیف تر و طول عمر کمتر: اگر چه این لامپ ها سطح منبع نور بیشتری دارند و توان نقطه ای کمتر آن ها باعث کاهش دمای نقطه ای می شود، لیکن عدم اتصال دمایی مستقیم منابع نور با یک خنک کننده باعث می شود دمای نقطه ای تولیدی منابع نوری به نسبت لامپ هایی که دارای هیت سینک مناسبی هستند بالاتر و عمر متوسط کمتر باشد. البته گفته می شود که گاز مخصوصی داخل این لامپ ها را پر می کند که انتقال دهنده حرارت به سطح شیشه ای لامپ است، لیکن در صورت صحت این ادعا نیز نمی توان آن ها را با لامپ های هیت سینک دار مقایسه کرد.

کاربرد لامپ فیلامنت LED :

گستره کاربری لامپ های فیلامنت LED می تواند بسیار وسیع باشد. به عنوان مثال می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • تامین روشنایی عمومی در پذیرایی منازل ، رستوران ها و کافی شاپ ها
  • کاربری به عنوان نورپردازی دکوراتیو در دکوراسیون داخلی
  • به عنوان منبع نور در لوستر ها و چراغ های تکی

منبع تصاویر و بعضی اطلاعات : https://ledlam.co.uk/how-do-led-filament-work

طراحی نورپردازی میدان پانزده خرداد-نمای نیمه جانبی کهربا

طراحی نورپردازی مفهومی شناسه میدان پانزده خرداد

طراحی نورپردازی مفهومی شناسه میدان پانزده خرداد مشهد

 

شناسه قدیم میدان پانزده خرداد مشهد-فلکه ضد

شناسه قدیم میدان پانزده خرداد مشهد-فلکه ضد

شهرداری مشهد در آبان ماه سال 1390 اقدام به برگزاری فراخوان نورپردازی برای “مجسمه دروازه بهشت منصوب در فلکه 15 خرداد” کرد. مطابق رسم همیشه، این فراخوان به چندین شرکت مطرح نورپردازی در سطح کشور ارائه شد و شرکت های مختلف، طرح های نورپردازی خود را به شهرداری ارائه دادند، یکی از این شرکت کننده ها شرکت کهربا بود که طراحی نورپردازی مفهومی به شهرداری ارائه داد. علارغم این که شهرداری مشهد این طراحی نورپردازی مفهومی را نپذیرفت، لیکن جهت استحضار مراجعین محترم، هر دو طرح نورپردازی این شرکت و طرح منتخب و اجرا شده را به نمایش گذاشته و طراحی نورپردازی مفهومی خود را شرح می دهیم.

میدان پانزده خرداد مشهد که به علت وجود یک پایگاه ضد قوا در سال های پیشین به نام میدان ضد در بین مردم شناخته می شود، از مهم ترین میدان های شهر مشهد است، این میدان در تقاطع مسیرهای دو شاهراه ورودی مسافر به شهر مشهد، پایانه مسافربری مرکزی مشهد، و فرودگاه شهید هاشمی نژاد مشهد، تا حرم مطهر قرار گرفته است، همین طور یکی از قدیمی ترین میادین این شهر است که نمادی قدیمی در آن نصب بود، لیکن بنا به گفته شهرداری به علت قرار گرفتن در مقابل دید حرم مطهر حذف و با مجسمه نمادین دروازه بهشت جایگزین شد.

 

مجسمه دروازه بهشت میدان پانزده خرداد مشهد شکارچی ضامن آهو

مجسمه دروازه بهشت میدان پانزده خرداد مشهد

مجسمه نشان دهنده مردی است که کمانی نیمه رها در دست دارد، و دست راست خود را به نشانه احترام و عرض ارادت بر روی قلب خود قرار داده است. در پشت مجسمه دو نماد دروازه مانند با ارتفاع های متفاوت وجود دارند، که بر روی هر یک دو بال نصب شده است که بال مربوط به دروازه عقب تر گشوده تر است. همین طور مجسمه به زانو درآمده است تا نشان دهنده احترام باشد. چشم ها بسته هستند که نشان دهنده شرم و ارتباط معنوی مجسمه با امام رضا علیه السلام می باشد. کلیت این مجسمه بر روی دو سکو قرار دارد که سکوی زیرین بزرگ تر است و بر روی حوض آب قرار داده شده است. آب در فرهنگ ایرانی نشان دهنده نور است و همین طور ، شکل جوهری حیات و عنصر تولد دوباره جسمانی و روحانی است.  البته نظرات متفاوتی در خصوص این مجسمه بیان می شود، از فرشته بر زمین افتاده گرفته تا کماندار که سلاحش را بر روی زمین گذاشته  و می تواند نمادی از ضمانت آهو باشد.

علارغم فرصت کمی که ستاد بهساز به مدیریت وقت آقای “حسین برلیانی” جهت طراحی این نورپردازی داده بود، سعی شد در طراحی نورپردازی این بنا چند مورد مد نظر قرار بگیرد، اول این که این مجسمه رویکردی به سمت حرم مطهر دارد، لذا می بایست این جهت دهی کاملا مورد نمایش قرار بگیرد، از این رو سعی شد نوری که نمایشگر نور حرم مطهر است به سمت این مجسمه تابیده شود، گویا نور بارگاه مطهر است که از روبرو این مجسمه را با رنگ گرم و دلنواز کهربایی “نارنجی/زرد” -که رنگ شب گنبد حرم می باشد- روشن کرده است.

طراحی نورپردازی پیشنهادی برای مجسمه دروازه بهشت میدان پانزده خرداد کهربا

طراحی نورپردازی مفهومی برای مجسمه دروازه بهشت میدان پانزده خرداد-نمای روبرو-طراحی نورپردازی شناسه میدان پانزده خرداد

همین طور برای این که نشان داده شود این شخص بدون حضور امام، دچار افسردگی و حس تهی بودن است، نوری آبی رنگ با کمترن توان نوری از پشت به این مجسمه تابیده شد، تا هم سرما و افسردگی را نشان دهد، و هم این که شدت روشنایی کم آن باعث افزایش مفهوم فسردگی و القای کمبود نور و انرژی شود.

نور آبی رنگ کم انرژی در قسمت پشتی نشان دهنده فسردگی و نبود انرژی است.

نور آبی رنگ با شدت خداقلی، در قسمت پشتی، نشان دهنده فسردگی و نبود انرژی است. طراحی نورپردازی مفهومی شناسه میدان پانزده خرداد

بال های این مجسمه که نمادهای رهایی از دنیا و آرامش هستند را می بایست سفید می کردیم، سپید رنگ بی آلایشی، آرامش و صلح است، صلح و بی آلایشی که در این مجسمه موج می زند و کمانی که بر زمین نهاده شده، نشانگر این “سلامت” است.

طراحی نورپردازی میدان پانزده خرداد-نمای نیمه جانبی کهربا

طراحی نورپردازی مفهومی شناسه میدان پانزده خرداد-نمای سه رخ

همین طور نورپردازی سپید با دمای رنگ کمتری، به سر این مجسمه تابیده شده است، که نهایتا باعث روشن شدن قسمتهای فوقانی دروازه ها نیز شده است. این رنگ نور ، رنگ نوری است که نشان دهنده نور الهی و رشد است. نور به آهستگی از رنگ کهربایی به سفید خنثی (حدود 4000 کلوین) تغییر رنگ می دهد و این تغییرات اندک باعث می شود که نورپردازی نیز مانند خود مجسمه فاقد شتابزدگی و تحرک زیاد باشد. همین طور یک نور متمرکز با دمای رنگ مشابه نور فوق به قلب مجسمه تابیده شده است، این نور نیز نشان دهنده تابش نور الهی بر قلب مومن است، خصوصا وقتی که منیت خود را رها می کند و به صورت یک بنده در درگاه الهی زانو می زند و از ولی خدا طلب بخشش می کند، زمانی که سلاح و توان جسمی خود را هیچ می پندارد، و قدرت و نور هدایت را در سیمای ولی خدا می بیند.

جایگذاری پیش بینی شده برای پروژکتور ها

جایگذاری پیش بینی شده برای پروژکتور ها-طراحی نورپردازی شناسه میدان پانزده خرداد

البته کارگروه نور شهرداری مشهد با این طرح نورپردازی موافقت نکرد ، و در پایان طراحی نورپردازی با رنگ یکپارچه و قابل تغییر بر این مجسمه اعمال شد، که البته در بیشتر زمان ها بر روی نور سرد آبی/بنفش ثابت می شد.

نورپردازی اجرا شده در میدان پانزده خرداد توسط شهرداری مشهد -نور و صدا

نورپردازی اجرا شده در میدان پانزده خرداد توسط شهرداری مشهد-نورپردازی شناسه میدان پانزده خرداد مشهد